Hänkelmakaren

DSC_0247.JPG
 
 

Hänkelmakaren &

Formmakaren till bruksföremålet lastare

Utställningen visas/visades mellan 12 dec 2015- 7 feb 2016 på Gustavsbergs porslinsmuseum.

 Hänkelmakaren och Formmakaren till bruksföremålet lastare  belyser produktion, repetition och muskelminnets tysta kunskap. Jag relaterade till Gustavsberg via produktionsarbetarna på Gustavsbergs Porslinsfabrik. Med min egen 10 år långa bakgrund innan Konstfack som produktionsarbetare inom studioglas ville jag belysa deras dolda kunskaper. Jag skriver dolda då produktionsarbetarens arbete ofta sker bakom och i skuggan av en formgivare eller konstnär. Jag vill visa de små subtila variationerna som uppstår i arbetet av dem som sätter formen varje dag.

Med verket Formmakaren till bruksföremålet lastare vill jag ta ämnet vidare och belysa att muskelminne, tystkunskap och produktion inte bara innefattar keramik och glas och liknande hantverk som anses som typiska ”fina” hantverksyrken utan att det finns överallt i allas vår vardag. I en ljudupptagning där jag samtalar med Tomas Dovsten som arbetar med lastare på VCE Volvo samtalar vi om våra hantverk. Vi pratar om samma saker men med våra egna termer och utifrån vår egen vardag. Med den här ljudupptagningen vill jag att betraktaren och lyssnaren ska kunna relatera utifrån sig själv och på så sätt komma närmare mitt arbete och i förlängningen även den övriga permanenta utställningen på museet. 

more images